Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] Co myślisz o gotowych mapach na serwer?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Piszę ten temat, aby dowiedzieć się co myślicie na temat gotowych map na serwer. Pobierasz mapę, dodajesz ją na swój serwer.

Tak wiem, że to nie autorska mapa itd. Lepiej zbudować swoją mapę, itd. Zbudować bym zbudował swoją mapę, ale wiadomo ile zajęło by to czasu.

Chciałbym zbudować wielkie miasto pod serwer Free-Build, ale budowa idzie tak powoli. Razem z 3 osobową ekipą, siedzimy parę godzin dziennie nad budową miasta, a końca dalej nie widać.

I wpadłem na pomysł, aby znaleźć jakaś fajną mapę z internetu i wgrać ją na serwer, trochę ją przerobić..coś dodać, coś ująć. Oczywiście autor mapy, był by dodany że ją stworzył. 

Dla mnie to nie ma znaczenia, czy jest mapa z internetu. Liczy się atmosfera na serwerze, mile spędzony czas na serwerze, oraz pograć z fajnymi ludźmi przez internet. A Ty co o Tym myślisz?

Wielkie dzięki za przeczytanie, także zachęcam do wypowiedzi. 

Pozdrawiam.

Opublikowano

Według mnie to nie robi różnicy. Ważne jest to by była dobra rozgrywka. Mnie nie obchodzi mapa z neta czy autorska byle by na serwerze były dobre pluginy oraz była dobra atmosfera. :)

Nm2aWDv.png

Pomogłem? Zostaw "Lubię to" pod postem!

Opublikowano

Według mnie to nie robi różnicy. Ważne jest to by była dobra rozgrywka. Mnie nie obchodzi mapa z neta czy autorska byle by na serwerze były dobre pluginy oraz była dobra atmosfera. :)

Waśnie ty tak twierdzisz i ja tak twierdzę, sam używam map itp z internetu - nie robię nic sam ze względu na czas. Rozgrywka się liczy jednak 90% dzieciaków siedzi na sieci grzebie sprawdza ogląda i potem marudzą, że to i tamto "nie autorskie". Wszystko jest autorskie w końcu ktoś to zrobił i jest tego autorem. 

Jak dla mnie mapa, budynki itp ściągane z internetu są jak najbardziej na miejscu o ile tak jak to autor tematu ujął umieścimy nazwę właściciela chyba że nie jest wymagana.

Jestem i będę za pobieraniem map, w końcu w większości po to są one umieszczane.

Tak wiem znajdą się zaraz hejterzy którzy mnie za to pojadą, że to na łatwiznę itp jednak wolę taką łatwiznę niż jak to ujęła pewna osoba "oglądać szałasy z patyków".

Opublikowano

Dzięki za wypowiedź ;-)

Waśnie ty tak twierdzisz i ja tak twierdzę, sam używam map itp z internetu - nie robię nic sam ze względu na czas. Rozgrywka się liczy jednak 90% dzieciaków siedzi na sieci grzebie sprawdza ogląda i potem marudzą, że to i tamto "nie autorskie". Wszystko jest autorskie w końcu ktoś to zrobił i jest tego autorem. 

Jak dla mnie mapa, budynki itp ściągane z internetu są jak najbardziej na miejscu o ile tak jak to autor tematu ujął umieścimy nazwę właściciela chyba że nie jest wymagana.

Jestem i będę za pobieraniem map, w końcu w większości po to są one umieszczane.

Tak wiem znajdą się zaraz hejterzy którzy mnie za to pojadą, że to na łatwiznę itp jednak wolę taką łatwiznę niż jak to ujęła pewna osoba "oglądać szałasy z patyków".

Masz rację, znajdą się osoby które będą hejtować..ale to co zrobisz. ;)

Ja bym zbudował swoją mapę, ale sam wiesz ile zajmie to czasu. Może i jest fajnie, a mam swoją mapę..zbudowałem ją od podstaw.

Każdy ma swoje zdanie, żyjemy w wolnej Polsce ;) Dzięki za wypowiedź. Pozdrawiam.

Opublikowano

Moim zdaniem również jest to bez sensu. Ale gdy tylko stworzyłem I edycję emHarda na mapie z neta - poszły takie pierdutne hejty że odechciało mi się wszystkiego. Aktualnie mam autorską mapę i hejty ustały. Cud nieprawdaż?

Dlatego wolę stworzyć tą mapę, bo 90% osób będzie ten serwer wyzywać od c**jowych, słabych, mapa z neta, hahaha izi c**j j**** itd.

Pozdro

Moja oficjalna strona! :)

http://socketbyte.pl/ 

Opublikowano

Czy moim zdaniem te mapy z internetu są złe? Tylko jak się nie zejdzie do poziomu pasa.

Gotowe mapy są super ale niektórzy to wykorzystują i wsadzają na serwer i na tym zarabiają.

Przezywanie na serwerze - ja miałem własną mapę zbudowaną która nie była wogule w internecie

wiec i tak byłem przezywany.

Zmodyfikowane/przerobione mapy jak najbardziej by pasowały co ty @Kopniety mówisz.

Jak widziałem to kilka serwerów takie coś zrobiło i efekt był niewiarygodny.

Tu się też liczy atmosfera i czas na który gracze na tym serwerze z mapą 

poświecą.

W jakim wy stylu budujecie?

Z uszanowaniem 

Wiktor Dziezyc

Opublikowano

Moim zdaniem również jest to bez sensu. Ale gdy tylko stworzyłem I edycję emHarda na mapie z neta - poszły takie pierdutne hejty że odechciało mi się wszystkiego. Aktualnie mam autorską mapę i hejty ustały. Cud nieprawdaż?

Dlatego wolę stworzyć tą mapę, bo 90% osób będzie ten serwer wyzywać od c**jowych, słabych, mapa z neta, hahaha izi c**j j**** itd.

Pozdro

Dzięki za wypowiedź, prawda co prawda znajdą się ludzie co będą utrudniać Ci życie ;p

Czy moim zdaniem te mapy z internetu są złe? Tylko jak się nie zejdzie do poziomu pasa.

Gotowe mapy są super ale niektórzy to wykorzystują i wsadzają na serwer i na tym zarabiają.

Przezywanie na serwerze - ja miałem własną mapę zbudowaną która nie była wogule w internecie

wiec i tak byłem przezywany.

Zmodyfikowane/przerobione mapy jak najbardziej by pasowały co ty @Kopniety mówisz.

Jak widziałem to kilka serwerów takie coś zrobiło i efekt był niewiarygodny.

Tu się też liczy atmosfera i czas na który gracze na tym serwerze z mapą 

poświecą.

W jakim wy stylu budujecie?

Z uszanowaniem 

Wiktor Dziezyc

Witaj, nigdy taka sytuacja mnie nie spotkała. Zawsze jak tworzyłem serwer, budowałem swoją mapę razem z ekipą. Ale pewnego dnia, siedząc i grając w MC siedząc już trochę parę godzin, stwierdziłem tu nie widać końca, ani początku mapy. I myślę o gotowej mapie, gdzie trochę przerobić, coś dobudować swojego i tak by się kręciło. Następnie dodać autora do mapy który ją stworzył. ;-)

Zarabiać na serwerze, nigdy jeszcze takiego nie robiłem. Zawsze serwer jak tworzyłem to dla pasji. Nie robiłem serwera, dla siebie tylko dla graczy. Item-shop, jakiś tam był aby kto jest zainteresowany pomocą opłacenia serwera, kupił sobie np. usługę VIP. Wszystkie pieniądze szły na hosting, na opłacenie serwera na kolejny miesiąc.

Styl naszej budowy to Modern, coś trochę z RP. Sam wiesz ile trzeba włożyć trudu, czasu aby taką mapę wykonać. Sam wiem bo robiłem, swoją mapę RPG gdzie poświęciłem cały rok czasu, aby ją zrobić. Czas leciał, końca nie było widać. Najgorsze stało się potem, jak mi dysk padł..i wszystkie dane przepadły razem z mapą którą budowałem.

Poniżej masz SS z mojej budowy. Dzięki za wypowiedź.

Pozdrawiam, Konrad ;)

VJv9LHu.png

BYU44Iv.png

TRyE9Gj.png

Opublikowano

Lepiej zrobić samemu, nie dość, że będzie uczucie, że zrobiłeś fajny spawn, to jeszcze, że jest zrobiony przez Ciebie. :)

Opublikowano

Lepiej zrobić samemu, nie dość, że będzie uczucie, że zrobiłeś fajny spawn, to jeszcze, że jest zrobiony przez Ciebie. :)

Jakbyś przeczytał przynajmniej cały temat to byś wiedział o co chodzi. Zbudować spawn to nie problem, gorzej jest zbudować wielkie potężne miasto. ;)

Że zrobiłem to ja, może jest jakaś satysfakcja.. ale jak ludzie dodają mapy aby z nich korzystać, to też można korzystać.

No wiadomo, że wybudowałeś swoje zawsze lepsze ;p

Opublikowano

Jakbyś przeczytał przynajmniej cały temat to byś wiedział o co chodzi. Zbudować spawn to nie problem, gorzej jest zbudować wielkie potężne miasto. ;)

Że zrobiłem to ja, może jest jakaś satysfakcja.. ale jak ludzie dodają mapy aby z nich korzystać, to też można korzystać.

No wiadomo, że wybudowałeś swoje zawsze lepsze ;p

Wybacz. Masz rację, po prostu tego nie przeczytałem, nie wiem dlaczego, temat przeczytałem, ale się nie zainteresowałem już opisem. 

Opublikowano

Ogólnie to nic złego ponieważ nie każdy jest Budowniczym a teraz często każdy sam robi servery.

Mimo iż pobiera mapę z neta to weź na logikę ile czasu spędzasz na spawnie który jest z neta?

Zapewnie nie dłużej niż 20minut podczas rejestracji / logowania i sprawdzenia co gdzie jest :)

Tak więc pobieranie mapy z neta jest czymś normalnym i nie powinno się za to karać komentarzami 'mapa z neta napewno nie zagram bo głupi server'

Takie posty są poniżej krytyki bo nie liczy się mapa bo i tak 90% czasu gry spędzisz poza spawnem/miastem szukając miejsca na swój dom czy gildię

Więc powiem że sam pobierałem mapy z neta a potem przerabiałem je na swoje potrzeby aby nie pojawiały się takie hejty

TEMAT

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...